امروزه با پيشرفت فناوري اطلاعات در علوم پزشكي و شبكههاي كامپيوتري ، ديگر نيازي به كليشههاي قديمي براي گرفتن تصاوير راديولوژي و صرف هزينه خريد و نگهداري اين فيلمها احساس نميشود. چرا كه سيستمي به نام سيستم ارتباط و بايگاني تصويري يا (PACS (Picture Archiving and Communication System ، امكان انتقال ، ذخيره ، بازيابي و نمايش تصاوير پزشكي در نقاط مختلف را ايجاد كرده است. دستگاههاي تصويربرداري ، يك شبكه كامپيوتري ، پايگاههاي داده يا بانك اطلاعاتي و ايستگاههاي نمايش تصوير يا مشتري (Client)ها ، چهار جزء اصلي تشكيل دهنده يك سيستم PACS بيمارستاني هستند. سيستم PACS ميتواند تصاوير حاصل از روشهاي مختلف تصويربرداري تشخيصي مانند MRI ، CT SCAN ، سونوگرافي ، راديوگرافي ، آنژيوگرافي ، پزشكي هستهاي و ... را به صورت تصاوير ديجيتالي ذخيره و بازخواني كند. اين سيستم امكان كمك به پزشكان دور از مركز درماني را از طريق تله راديولوژي فراهم ميكند تا از متخصصان متبحر ليكن دورتر در تشخيص و درمان استفاده شود. با كاهش هزينههاي ذخيرهسازي كه به صورت الكترونيكي انجام ميشود (نسبت به بايگانيهاي فيلم و كليشه) ، كمك قابل توجهي به مديريت بيمارستاني ميكند. با ارسال تصاوير از طريق شبكه ، زمان دستيابي پزشك معالج به نتيجه تصويربرداري به حداقل رسيده است.
تصويربرداري از اندامها و ارگان هاي بدن در تـشـخـيـص بـيـمـاري بـه پـزشـكـان كمك شاياني ميكند تا در تصميم گيري نوع درمان بيماران موفق عمل كنند. تصميم براي درمان با مشاهده تغييرات حاصل شده در عضو بدن ، با تصميمي كه بر اساس علائم و اظهارات بيمار گرفته ميشود بسيار متفاوت خواهد بود. به ويژه در بيماريهاي استخواني و تومورها حائز اهميت است. بنابراين كيفيت تصويرگرفته شده ، تعداد تصاوير ، ابعاد تصاوير ، سرعت انتقال تصاوير براي پزشك معالج و نوع بايگاني تصاوير براي دسترسي سريع و مجدد ، همه فاكتورهاي مهمي هستند كه در تصويربرداري پزشكي مد نظر بودهاند. با ظهور تجهيزات پزشكي ديجيتال و پيشرفته و نيز گرايش عرصه علوم پزشكي به جنبش نـرم افـزاري ، همچنيـن لـزوم تلاش بيمارستانها به سوي يكپارچه سازي اطلاعات بهداشتي و درماني در بيمارستانهاي كشور ، بخشهاي پاراكلينيكي بيمارستانها به ويـژه تصـويـر بـرداري پـزشكـي بـراي كمـك بـه تشخيـص راديـولـوژيسـتهـا و درمان متخصصان گامهاي اساسي در استفاده از فناوري اطلاعات برداشته است. بي شك تلاشهاي مهندسين نرم افزار و سخت افزار ، تحليلگران سيستمها و كارشناسان علوم پزشكي در اين پيشرفتها چشمگير بوده است. بسياري از روشهاي تصويربرداري جديد از جمله راديوگرافي ، سونوگرافي و CT-Scan ديجيتالي شده اند. سيستم ارتباط و بايگاني پزشكي (PACS) ، از پيشرفتهترين سيستمها در اين عرصه به شمار ميرود. براي اولين بار در سال 1982 در كنفرانس تصويربرداري پزشكي IEEE ، سيستمي معرفي شد كه امكان ذخيره ، نمايش و انتقال تصاوير و اطلاعات ديگر را انجام ميداد. اين سيستم در همان سال از سوي انجمن راديولوژي امريكا تأييد شد و در سال 1984 نيز در اروپا مورد توجه كنگره راديولوژي اروپا (European Congress of Radiology) (ECR) قرار گرفت. اين سيستم PACS ناميده شد. سيستم بايگاني و بازيافت تصويري مبتني بر رايانه كـه مـيتـوانـد تصـاويـر حـاصـل از روشهـاي مختلف تصويربرداري تشخيصي را به صورت تصاوير ديجيتالي ذخيره و بازخواني كند. اين سيستم متشكل از ايستگاههاي نمايشي و ويرايشي تصاوير ديجيتالي در شبكههاي داخلي در بيمارستان يا حتي خارج از بيمـارستـان اسـت كـه دستـرسـي پـزشك به تصاوير ذخيره شده و در نتيجه كاهش وابستگي پزشك به متخصصان راديولوژي را فراهم ميكند.
سيستم PACS
در اين تحقيق ابتدا به هدف استفاده از سيستم PACS اشاره كرده ، سپس مقايسهاي بين اين سيستم با روشهاي تصويربرداري آنالوگ ارائه ميشود. اجزاي تشكيلدهنده سيستم و ساختار آن را تشريح كرده ، مزاياي آن ذكر ميشود و نهايتاً به نتيجه حاصل پرداخته ميشود.
هدف استفاده از PACS
مشكـلات فـراوان در سيستـم تصـويـربـرداري كليشـهاي وجـود دارد كـه عـلاوه بـر نارضايتي پزشكان و راديولوژيستها و نيز بيمار به خاطر كيفيت ، كميت و نياز به تكرار تصاوير ، مديريت بيمارستان را از نظر هزينه و حفظ و نگهداري فيلمها به چالش كشيده اسـت ؛ لـذا هـدف اصـلـي اسـتـفـاده از سيستم PACS ، ارتقاي بازده مؤثر كاري در كنار قابليتهاي تشخيصي پزشكان است. استفاده از استانداردهاي روز در نگهداري و انتقال تصاوير نيز از اهداف مهم به شمار ميرود. همچنين هزينه خريداري و نگهداري ايـمـن فيلمها از نظر مديريتي قابل ملاحظه است. تكنولوژي سيستم تصويربرداري پزشكي، در كنار دستگاه تصوير برداري ، از تعدادي رايانه تحت يك شبكه تشكيل شده كه به طور اختصاصي براي ذخيره ، بازيابي ، توزيع و نشان دادن تصاوير استفاده ميشود. در واقع تصاوير پزشكي در يك استاندارد يا قالب (Format) مستقل ذخيره ميشوند كه DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine) مهمترين قالب آن است. بـيـشـتـريـن تـصـاويـري كـه از طـريـق PACS آرشـيـو و طـبـقـهبـنـدي مـيشـونـد ، تـصـاوير اولتراسوند ، MRI ، CT ، اندوسكوپي ، ماموگرافي و اشعه ايكس هستند. اين سيستم در واقع جايگزين hardcopy- مانند بايگاني فيلمهاي راديولوژي براي مديريت تصاوير پزشكي كه در طول زمان ممكن است خراب شوند ، ميشوند و تواناييها و قابليتهاي سيستمهاي رايج را بالا ميبرد. ازطرفي هزينه بسيار بالاي فيلمهاي راديولوژي و نيز نگهداري آنها هميشه از مهمترين مشكلات مديران بيمارستانها بوده است. بنابراين PACS ميتواند با حذف فيلم هزينه خريداري را كم كند و با ايجاد آرشيو الكترونيكي بايگاني فيزيكي را حذف كند.
مقايسه PACS با سيستم كليشه
در سيستم آنالوگ ، تصويربرداري از بيمار انجام و روي كليشههاي راديولوژي چاپ ميشود. راديولوژيست كليشهها را مشاهده كرده و گزارشي از تشخيص خود را روي برگه كاغذ ثبت و به پزشك معالج ارسال ميكند. گاهي كليشه حاضر براي تشخيص نهائي كافي نبوده و كمكي به پزشك معالج نميكند. برخي اوقات هم اتفاق ميافتد كه كليشه بنا به دلايلي گم شده يا دچار مشكل فيزيكي ميشود كه براي ادامه درمان بايد تكرار شود. حال با توجه به ورود مقداري اشعه زيانبار در هر نوبت تصوير برداري به بدن بيمار و ايجاد عوارض متعدد ، تكرار تصويربرداري مشكلات خاص خود را دارد و اگر در اين ميان بيمار يك خانم حامله يا يك كودك خردسال باشد ، مشكل عوارض بسيار حاد و خطرآفرين خواهد بود. چه بسا به خاطر جلوگيري از ورود اشعه ايكس به بدن جنين در شكم مادر ، از انجام تصويربرداري از بدن مادر مصدوم صرف نظر شده و سلامت جسمي مادر به دليل ناتواني در تشخيص دچار بحران ميشد اما در استفاده از سيستم آرشيو ديجيتالي ، مشكل و خطرات ناشي از پرتونگاري به بيمار نيز در نتيجه عدم لزوم تكرار پرتونگاري ، به مراتب ازبين خواهد رفت. يكي از سيستمهايي كه از 25 سال پيش استفاده از آن در اروپا و امريكا و چند سالي است در ايران آغاز شده است ، همين سـيـسـتـم PACS اسـت كـه تـمـامـي ايـن مـشـكـلات را مـرتـفـع سـاخـتـه است. با يك بار تـصــويـربـرداري از اعضـاي بـدن بيمـار چنـديـن تصوير از بعدهاي مختلف و با كيفيت مناسب گرفته شده و در هارد ديسك كامپيوتر ذخيره و بــايـگــانــي مــيشــود. تـصــاويـر در مـانـيـتـورهـاي Medical Diagnosis با كيفيت مناسب در معرض ديـد متخصصـان راديـولـوژي قـرار مـيگيـرند تا گزارش مناسب و كاملي تهيه كنند. نسخهاي از تصاوير نيز به بيمار در يك CD تحويل ميشود تا در مــواقــع لــزوم بــه پــزشـك معـالـج ارائـه دهـد. هــمــچــنــيـــن تـصــاويــر گــرفـتــه شــده و گــزارش راديــولــوژيـســت روي آن ، بــه شـكـل online در كمترين زمان ممكن از طريق شبكه در دسترس پزشك معالج در بخشهاي بستري يا اتاق عمل است.
اجزاء تشكيل دهنده يا ساختار يک سيستم PACS
اين سيستم براساس ايده و روش هاي جديد كامپيوتري بنا نهاده شده و متشكل از چهار جزء اساسي است. هركدام از اين اجزاء با تجهيزات خاصي كار ميكنند. اين اجزاء عبارتند از:
- دستگاههاي تصويربرداري پزشكي
- ايستگاههاي كار (station)
- شبكه كامپيوتري
- پايگاههاي داده و بانكهاي اطلاعاتي
اين اجزاء در مجموع تشكيل يك سيستم را ميدهند كه وظيفه تصويربرداري ، ايجاد بانك اطلاعاتي ، جريان اطلاعات در شبكه و بايگاني تصاوير پزشكي را بر عهده دارند.
دستگاههای تصويربرداری پزشكی
دستگـاههـاي تصـويـربرداري متنوعي وجود دارد. MRI ، CT-Scan ، CR و ... كـه بـا سيستـم PACS ارتــبـــاط دارنـــد. يـــك دســتــگـــاه اســكـــن تـومـوگـرافـي كامپيوتري را در نظر بگيريد. اين دستگاه از يك ميز براي قرار گرفتن بدن بيمار ، يك كانتري كه سر بيمار در آن قرار ميگيرد ، يك منبع توليد اشعه ايكس ، سيستمي براي آشكار كردن تشعشع خارج شده از بدن و يك ژنراتور اشعه ايكس تشكيل شده است. همه اينها داخل يك اتاق مخصوصي قرار دارد كه ديوارهاي اين اتـاق عـايـق و درب ورودي آن سـاختـه شـده از لايههاي سربي است.
تصويربرداري از تمام نقاط بدن به كمك اشعه X و بــا پــردازش كــامـپـيــوتـري CT-Scan انـجـام مـيگيـرد و اختـلافـات بسيـار جـزئي در جذب اشعـه X را نشـان مـيدهـد. ايـن سيستـم قـادر به آشكار ساختن دانسيتههاي مختلف در نسوج نـرم اسـت. در تـرومـاهـا ، شكستگيهاي حاد و شكستگيهاي موئي ، تومورها نقش تشخيصي مهمي ايفا ميكند.
اصول كار يك دستگاه تصويربرداري مانند دستگـاه سـي تـي اسكـن به طور خلاصه چنين است: پس از اينكه بدن بيمار بر روي ميز و سر آن در كــانـتـري قـرار گـرفـت و شـرايـط دستگـاه برحسب ناحيه مورد تصوير برداري تنظيم شد ، يــك دسـتــه پــرتــو ايـكــس تــوســط كــولـيـمــاتــور (محدودكننده دسته اشعه) به صورت يك باريكه در آمــده و از بــدن بـيـمــار رد مــيشــود (پــالــس ميشود). مقداري از انرژي اشعه هنگام عبور از بـدن جـذب و بـاقـيـمـانـده اشـعـه بـا عـنـوان پـرتـو خـروجـي كه از بدن بيمار عبور ميكند ، توسط آشكـار سازي كه مقابل دسته پرتو ايكس قرار دارد ، اندازهگيري شده و بعد از تبديل به زبان كامپيوتري در حافظه كامپيوتر ذخيره ميشود. بلافاصله پس از اينكه اولين پالس اشعه به طرف بيمار فرستاده و اندازهگيري شد و لامپ اشعه ايكس يك حركت چرخشي بسيار كم انجام داد ، دسـتـه پـرتـو ايكـس دوبـاره پـالـس شـده ، مجـدداً انــدازهگـيـري مـيشـود و در حـافـظـه كـامـپـيـوتـر ذخيره ميشود. اين مرحله بسته به نوع دستگاه چند صد يا چند هزار بار تكرار ميشود تا تمام اطلاعات مربوط به عضو مورد نظر در حافظه كامپيوتر ذخيره شود. كامپيوتر ميزان اشعهاي را كــه هـر حجـم معينـي از بـافـت جـذب مـيكنـد ، اندازهگيري ميكند. اين حجم بافتي را واكسل (Voxel) مينامند كه مشابه چند ميليمتر مكعب از بافت بدن است. در سي تي اسكن يك لايه مـقـطـعي از بدن به اين واكسل هاي ريز تقسيم ميشود كه با توجه به مقدار جذب اشعهاي كه تـــوســط هــر كــدام از ايــن واكـســلهــا صــورت مـيگـيرد ، يك شماره نسبت داده ميشود. اين شـمــارههـا نـيـز بـر روي تـصـويـر كـه بـر صـفـحـه تلويزيون مانند كامپيوتر ميافتد ، يك چگالي با معيـار خـاكستـري (از سفيـد تـا سيـاه) اختصاص داده ميشود. نمايش هر كدام از واكسلها را بر روي مانيتور يك پيكسل (Pixel) ميگويند. يعني واكسلها حجم سه بعدي و پيكسلها دو بعدي هستند و هر چه تعداد پيكسلها بر روي مانيتور بيشتر باشد ، تصوير واضحتر و قابل تفكيكتر است. اعدادي كه با توجه به مقدار جذب اشعه به هر بافت اختصاص داده ميشود را اعداد سي تي يا اعداد هانسفيلد مينامند. به طور مثال بافت چربي كمتر از بافت عضلاني و بافت عضلاني كمتر از بافت استخواني اشعه را جذب ميكند. بنابراين به طور مثال استخوان 400+ ، آب صفر و چربي 50 و هوا 500 است كه هر چه مقدار اين اعداد كمتر باشد ، بر روي فيلم سيتي اسكن آن قسمت طبق معيار خاكستري بيشتر به سمت سياهي تمايل دارد و برعكس هرچه عدد سيتي مثل استخوان بالا باشد ، تصوير به سمت سفيدي تمايل دارد. گاهي براي مشخصتر شدن اعضايي كه داراي چگالي شبيه به هم هستند ، از مواد كنتراستزا استفاده ميشود. از كاربردهاي تصوير برداري با اين دستگاهها به مواردي اشاره ميشود.
تشخيص بيماريهاي مغز و اعصاب ، بيشترين استفاده از سيستم PACS را در بين بخشهاي بيمارستاني بخش اعصاب دارد. چون سي تي اسكن ميتواند تفاوت بين خون تازه و كهنه را به تصوير بكشد ، به همين دليل براي نشان دادن موارد اورژانس بيماريهاي مغزي بهترين كاربرد را دارد.
بيمارهاي مادرزادي مانند بزرگي يا كوچكي جمجمه -تشخيص تومورهاي داخل جمجمهاي و خارج مغزي- خونريزي در قسمتهاي مختلف مغز و سكتههاي مغزي تشخيـص بيمـاري اعضـاي داخـل شكمـي مانند كبد ، لوزالمعده ، غدد فوق كليوي و بررسي بيماريهاي ريه.
اتاق كنترل: در كنار اتاقي كه دستگاه تصويربرداري در آن وجود مستقر هست ، يك اتاقك ساخته شده كه مانند اتاق فرمان عمل ميكند. اين اتاق از طريق يك پنجره كاملا شيشهاي كه شيشه آن از جنس مخصوص بوده و عايق اشعه است ، مشرف به اتاق تصويربرداري است. كارشناس راديولوژي براي ايمن بودن از اشعه بايد در خارج از اتاق تصويربرداري و در همين اتاقك مستقر شود و ضمن مشاهده بيمار و ارتباط صوتي با بيمار ، كنترل دستگاه تصويربرداري را در دست داشته و عمل تصويربرداري را انجام مــي دهــد. يــك دسـتـگــاه كــامـپـيــوتــر بــراي بـازسـازي تصـويـر و كنسـول عمليـاتـي كـه تكنولوژيست راديولوژي بر آن قرار ميگيرد ، در اين اتاق وجود دارد. اين كامپيوتر متصل به دستگاه تصويربرداري ونيز از طريق شبكه متصل به server مخصوص PACS جهت استفاده از بانك اطلاعاتي و همچنين بايگاني تصاوير گرفته شده در آن است. متصدي اين كامپيوتر همزمان ميتواند تصاوير گرفته شده را در بانك اطلاعاتي اضافه و علاوه بر بايگاني فايلها در server و كپي روي CD در صورت نياز از تصاوير گرفته شده و حتي بايگاني در server ، به وسيله پرينترهاي مخصوص روي كليشه چاپ كند.
ايستگاه های كار (Work Stations)
هر ايستگاه كار عبارت از يك دستگاه كامپيوتر با مختصات مناسب است كه مسئول نمايش اطلاعات و تصاوير پزشكي از طريق شبكه داخلي بيمارستان است. براي دو محل ايستگاههاي كاري تعريف شده است. يكي براي راديولوژيست در بخش راديولوژي ، جهت مشاهده تصاوير و نوشتن گزارش پيوستي و يافتههاي خود روي تصاوير و ديگري براي بخشهاي بستري و اتاق عمل كه با يك دستگاه كامپيوتر در هر بخش ، پزشك معالج مـقـيـم در بـخـش بـسـتـري يـا اتـاق عـمـل تـصـاويـر خـواسـتـه شـده از بيمار و نيز گزارش راديـولوژيست را مشاهده براي درمان بيمار اقدامات درماني را انجام مي دهد. براي راديـولـوژيستها استفاده از مانيتورهاي مخصوص (Medical Diagnosis Monitor) كه داراي قابليت نمايش تصاوير با كيفيت بهتر هستند ، ضروري است. اين ايستگاههاي نمايشي و ويرايشي تصاوير ديجيتالي در هر يك از بخشهاي متصل به شبكههاي محلي يا داخلي در بيمارستان يا حتي شبكه اينترنت خارج از بيمارستان دسترسي پزشك به تـصـاويـر ذخيره شده و در نتيجه كاهش وابستگي پزشك به متخصصان راديولوژي ، دسترسي همزمان جراحان در بيمارستانهاي مختلف و مشاوره متمركز درباره مقايسه روشهاي درماني متعدد را فراهم ميكند. يك دستگاه از اين ايستگاههاي كاري در اتاق گـزارش واقـع در بـخـش راديـولوژي وجود دارد كه مخصوص راديولوژيست جهت مشاهده تصاوير گرفته شده است ، ويرايش تصاوير با tools نرم افزار PACS و درج گزارش از يافتههاي خود روي تصاوير يا پيوست تصاوير است. ايستگاه كاري ديگري در بخش راديولوژي در قسمت پذيرش است كه متصدي پذيرش ميتواند از تصاويرگرفته شده براي بيمار CD تهيه و تحويل دهد. ايستگاههاي كاري متعددي در قسمتهاي مختلف يك بيمارستان بسته به سياستهاي مديريتي ميتواند تعبيه شود.
شبكه كامپيوتری
امروزه در كشورهاي پيشرفته تقريباً هر بيمارستاني و در كشورهاي در حال توسعه بيمارستانهاي درجه يك مجهز به يك شبكه داخلي جهت استفاده كليه بخشها و واحدهاي بيمارستاني از سيستم يكپارچه اطلاعات بيمارستاني (HIS) در كنار شبكه جهاني اينترنت هستند. در كشور ايران نيز گامهاي اساسي در اين راستا برداشته شده و علي رغم مشكلات خاص اين قضيه بيمارستانها تا حدودي مجهز به شبكه داخلي و استفاده از HIS شدهاند يا به دنبال راه اندازي آن هستند. يكي از قسمتهاي پاراكلينيكي HIS سيستم راديولوژي است كه ميتواند سيستم PACS را به طور كامل پشتيباني كند. بنابراين در يك بيمارستان وجود يك شبكه حتي در صورت نبود HIS براي سيستم PACS ضـروري اسـت تـا ارتـباط بين بخش راديولوژي با بخشهاي بستري و ساير قـسمتهاي مرتبط را براي استفاده از تصاوير پزشكي برقرار نمايد. البته اين شبكه ميتواند از طريق اينترنت با بيرون از بيمارستان نيز ارتباط برقرار كند عملكرد شبكه PACS از دستگاههاي تصويربرداري شروع ميشود. اين تجهيزات تصاوير را به وسيله نرم افزار PACS PLUS به Server منتقل ميكنند. شبكه داخلي تصاوير را از سيستم PACS به مراكز مختلف داخل بيمارستاني منتقل و در اختيار افراد مجاز قرار ميدهد. از طرفي همين سيستم به شبكه جهاني اينترنت ميتواند وصل شده و تصاوير گرفته شده را به خارج از بيمارستان منتقل و در اختيار افراد بي شماري كه بتوانند به اين سيستم دسترسي داشته و مجوز استفاده از آن را بگيرند ، قرار ميگيرد. هرشبكه ، داراي اجزائي است و هـمـيـشه يك دستگاه Server براي ارائه خدمات به كليه دستگاههاي Client در نقاط مختلف شبكه بايد وجود داشته باشد كه عبارت از يك دستگاه كامپيوتر با مشخصات بسيار بهتر و توانائي پردازش بالاي اطلاعات است كه محل ذخيره اطلاعات نيز است. Server بـه وسـيـلـه چـنـد دستگاه switch كه به صورت ترمينال خطوط ارتباطي عمل ميكنند ، ارتباطات را با قسمتهاي ديگر شبكه برقرار ميكند. اين در حالي است كه سرعت انتقال به نوع رايانهها و رسانه برقراركننده ارتباط بين اجزاي سيستم بستگي دارد. نوع كابل شبكه مورد استفاده كه فيبر نوري بهترين آن است ، نوع سويچها ، نوع كــارت شـبـكــه بــه كــار رفـتــه در كــامپيـوتـرهـاي ايـسـتـگـاههـاي كاري ، كيستونها و ... از جمله فــاكـتــورهــايــي هـسـتـنــد كــه در سـرعـت انـتـقـال اطلاعات بسيار مؤثر هستند. سيستم PACS در يـك شبكـه به طور اوليه از يك وسيله دريافت كـنـنــده تـصــويـر (دروازه الكتـرونيكـي) ، سيستـم مـديـريـت اطـلاعـات (يـك رايانه مخصوص كه جريان ورود اطلاعات را به درون شبكه كنترل مـيكـنند) ، وسيله ذخيره تصاوير (بايگانيهاي بزرگ و كوچك) ، شبكه انتقال (كه مناطق پهن و مـحـلي را پوشش ميدهد) ، پايگاههاي نمايش (شـامـل يـك رايـانـه ، نـمـايـشـگـر مـتـن ، نـمـايشگر تصاوير و يك خط اتصالبراي استفاده كننده به منظور استفاده از آنها) و گاهي در مواقع لزوم ، تجهيزاتي كه تصاوير را روي hard-copy ذخيره كند ، تشكيل شده است. البته امروزه PACS هاي تحت وب بيشتر رايج هستند ؛ به اين صورت كه از ايـنـتـرنـت بـه عنوان مرتبط كننده اصلي خود استفاده ميكنند. در شبكه اينترنت نيز سرعت انتقال به فاكتورهاي مهم ديگري بستگي دارد. پـهـنـاي بـانـد شـبـكـه ايـنـترنت ، شكل استفاده از Dial-up يا ADSL از مهمترين فاكتورها است.
پايگاههای داده و بانکهای اطلاعاتی
نكته مهم در مورد سيستم PACS ، شبكه انتقال آن اسـت كـه از يـك Server مـركـزي (كه پايگاه دادهها را ذخيره ميكند) تشكيل شده است. اين پــايـگـاه حـاوي اطـلاعـات تـصـاويـري اسـت كـه تـــوســـط دسـتـگــاه هــاي تـصــويــربــرداري MRI ، CT-Scan ، CR و ... مـرتبـط بـا سيستم PACS ، گرفته شده و از طريق (LAN (Local Area Network يــا (WAN (Wide Area Network روي Server ذخـيـره و در طـول شـبكه دريافت ميشوند كه اطلاعات اصلي در Server در بانك اطلاعاتي وجـــود دارد. ســـاخـتــار ايــن بــانــك اطــلاعــاتــي ميتواند به صورت Access و SQL و ... باشد. روي Server تـصـاوير با فرمت خاص خود كه مطابق با استاندارد DICOM است و معمولا با نام تـاريـخ اخذ تصوير همراه با يك شماره پرونده بستري يا سرپائي بيمار ذخيره ميشود. علاوه بر آن فـايـلهـاي مـورد نـيـاز بـراي نـرم افزار PACS PLUS نـيـز وجـود خـواهـد داشـت. از امـكانات بــانــك اطــلاعــاتـي مـانـنـد ايـجـاد Account بـراي كاربران مجاز نيز استفاده ميشود.
ساختار سيستم PACS
تجهيزات مدرن راديولوژي ، امروزه به طور مستقيم تصاوير بيماران را وارد سيستم PACS در قالب تعريف شده ميكند. يك سيستم كامل PACS ، بايد شامل يك نقطه دسـتــرســي (Access Point) بــه تـصــاويــر و اطــلاعـات همـراه بـاشـد. همچنيـن بـايـد بـا سيستمهاي اطلاعاتي بيمارستاني ديگر HIS و به ويژه به سيستماطلاعاتي راديولوژي (RIS) نيز مرتبط باشد. ارتباط PACS با RIS بسيار حائز اهميت است چرا كه اين دو سيستم ، مكمل هم در كامل كردن سيستم مكانيزه كل بخش راديولوژي هستند. هرچه ارتباط ميان سيستمهاي اطلاعاتي مختلف گستردهتر باشد ، اطلاعات قويتر و قابل اعتمادتر ميشوند. به طور مثال ، خطر ورود اشتباه اطلاعات بيماران را كم ميكند ؛ زيرا قالب استاندارد DICOM كه براي اين منظور به كار ميرود ، ميتواند مشخصات بيمار را نيز دريافت كند. استاندارد DICOM يك استاندارد جهاني در انتقال تصاوير پزشكي است و سيستمهاي مورد استفاده در بيمارستانها و مراكز بهداشتي مانند HIS و PACS بايد از اين استاندارد استفاده كنند تا فرمت تصاوير در نرم افزار مورد استفاده قابل فهم و استفاده باشد. سيستم PACS از نرم افزار PACS PLUS بهره ميبرد كه از استانداردهاي لازم بـرخوردار هست. زماني كه دريافت اطلاعات يك بيمار كامل شد ، سيستم PACS ، دادههاي تصويري جاسازي شده را با فهرست سوابق برنامهريزي شده روي شبكه مـقـايـسـه مـيكـنـد و در صـورت وجـود هـرگونه تناقضي ، آن را مشخص ميكند. هر اطلاعاتي ، تنها با مشخصات همان فرد ، ذخيره ميشود. وقتي راديولوژيست خواندن تصاوير بيمار مفروض را به پايان رساند ، سيستم PACS آن را به عنوان «خوانده شده» علامتدار ميكند كه به اين ترتيب از دوبارهخواني جلوگيري ميشود. گزارش پزشك به عكس متصل شده و از طرف ديگر خط اتصال ديده ميشود. در بيشتر موارد سيستم PACS با سيستم اطلاعاتي بيمارستان (HIS) و سيستم اطلاعاتي راديولوژي (RIS) مرتبط است تا برقراري ارتباط بين تصاوير با اطلاعات مربوط به بيماران و امكان استفاده از سيستمهاي تله راديولوژي براي انتقال و دريافت تصاوير و اطلاعات بيمار از مناطق دور را تسهيل كند. همكاري اين سيستمها ميتواند ارتباط بين بخشهاي مختلف درماني را بهبود بخشيده و كارايي و كيفيت مراقبت از بيمار در بيمارستانها را افزايش دهد. سيستمهاي ذخيره و بازيابي تصويري به طور كلي از ابزارهاي ارتباطي رايانه ميزبان ، ابـزارهـاي بـايگاني تصوير و ايستگاههاي نمايش كه به شبكه ارتباطي متصل است ، تـشـكـيــل شـده اسـت. اسـتـفـاده از سـيـسـتـمهـاي ذخـيـره و بـازيـابـي تـصـويـري تـنـهـا بـه تصويربرداري محدود نخواهد بود ، بلكه از سيستمهايي كه براساس PACS عمل ميكند در جراحي هم استفاده ميشود و به اين ترتيب شبكههاي اطلاعاتي كه معمولا از خطاها و اشتباهات كمتري برخوردار است ، راه اندازي ميشود. يك PACS خوب كاملا به طور قطعي ، به راديولوژيست اجازه ميدهد تا تصاوير پي در پي را با كمترين حركت و جنبش نسبت به حالتي كه بايد در حالت آزاد نمونههاي دقيق را مورد بررسي قرار دهد ، به وسيله ابزارهاي ديجيتالي كه ازطريق صفحه كليد هدايت ميشود و با انگشتان به اجرا در ميآيد تفسير كند.
براي راه اندازي سيستم در يك مركز ، توجه به ساختار يك سيستم PACS بسيار حائز اهميت است. در اين ساختار بايد موارد مهمي را مد نظر قرار داد كه به نمونههائي از آن اشاره ميشود.
بررسی فضای فيزيكی مورد نياز جهت نصب
سخت افزار و لوازم جانبی سيستم PACS
در اين جهت دستگاههاي تصويربرداري موجود بررسي ميشوند. اگر اين دستگاه آنالوگ باشد ، بايد از كيت مخصوصي كه شبيه يك كارت شبكه نسبتاً بزرگ است در كــامـپـيــوتــر مـتـصــل بــه دستگـاه تصـويـربـرداري اســتـفــاده كــرد. دسـتـگــاههــاي تـصــويــربــرداري ديجيتال كامل بوده و نياز به كيت مذكور ندارد. دستگاههاي ديجيتال بهترين گزينه براي استفاده از سيستم PACS است.
- بـررسـي تـجـهـيـزات پـزشـكـي و گـروههـاي كاري Groups Work كه توسط كميته استاندارد جهاني فرمت دايكام DICOM ارائه داده شده در اين مركز درماني از قبيل دستگاه CR راديولوژي RI ، CT-Scan ، US ، آندوسكوپي ، ميكروسكوپي و ...
- سيستم PACS بايد امكان ارسال و دريافت تصاوير ديجيتال پزشكي با فرمت دايكام DICOM را بـه ايستگـاههـاي Work Stations داخـل مـركـز درماني داشته باشد (از قبيل بخشها، اطاق عمل و غيره ... ) در ايستگاههاي Work Stations از دو نوع Viewer استفاده ميشود:
الف) Viewer كه اين نرم افزار فقط تصاوير را نشان ميدهد و در اكثر ايستگاههاي Work Stations نصب ميشود.
ب) Viewer كــــه اجــــازه پـــردازش تــصـــاويـــر ديـجـيـتـال پـزشكـي بـا فـرمـت دايكـام DICOM را مــيدهــد كــه ايــن نــرم افــزار بــر اســاس نـيــاز و ضرورت تهيه ميشود.
- سيستم PACS بايد امكان ارسال و دريافت تصاوير ديجيتال پزشكي با فرمت دايكام DICOM را بـه خـارج مركز درماني را از طريق اينترنت داشته باشد.
- سيستم PACS بايد امكان اتصال به HIS/RIS تـحـت پـروتـكـل HL7 (پـروتكل استاندارد انتقال اطلاعات علوم پزشكي) را بر اساس گروه كاري داشته باشد.
- سيستم PACS بايد امكان پروتكل آموزش باليني براي دانشجويان و كاركنان علوم پزشكي را داشته باشد.
- سـيـسـتـم PACS بـايـد امـكـان رايـت بـر روي CD يا DVD را براي ارائه به بيمار به جاي كليشه داشته باشد.
منبع: ماهنامه مهندسی پزشکی